Siffrorna: Resmålen som toppade i fjol

Soliga öar och blågula favoriter. Här är statistiken som visar var svenskarna helst semestrade förra sommaren.
– Mallorca och Gran Canaria är resmål som svenskarna vallfärdat till i decennier, säger Anna Hagberg, presskommunikatör hos Ving.

Mallorca eller Gran Canaria? Här bokar du sommarens resa

 

Strand och bad, om svensken själv får välja. När resestatistiken för 2016 sammanställs ligger semesterfavoriterna Gran Canaria och Mallorca i topp, oavsett kundgrupp (se samtliga listor nedan).

– Att det är klassiska resmål som Kanarieöarna, Mallorca och Rhodos som hamnar i topp är inte särskilt förvånande. Här finns ett brett utbud som passar alla åldrar och resesällskap, säger Anna Hagberg.

 

Bland par-resenärerna toppar Gran Canaria med Mallorca som tvåa medan barnfamiljernas topplista har omvänd ordning.

– Oavsett om man reser med eller utan barn, om man är ute efter sol och bad, stadspuls eller spännande naturupplevelser, eller vill ta del av kultur och historia så har de här resmålen allt. På de öarna har vi också flera av våra populära och uppskattade koncepthotell, vilket gör att många också återvänder år efter år.

 

Även bland storstäderna utmärker sig två resmål hos båda grupperna. London toppar strax före Barcelona. Anna Hagberg:

– London är en optimal stad att resa till över en weekend då flygtiden är kort och utbudet stort. Staden passar både vuxna och barn, vilket också märks i vår bokningsstatistik. Mixen av kultur, shopping och sevärdheter gör att London står sig. Att Barcelona kommer hack i häl är inte heller konstigt. Är man ute efter kombinationen sol och bad och stadspuls är den katalanska huvudstaden verkligen ett perfekt val. Barcelona har dessutom ett rikt kulturliv och ett brett utbud av både restauranger och shoppingstråk.

 

På city-listans tredje plats hos familjerna hittar vi Dubai, medan paren har Rom som trea.

– Rom är en tidlös och oerhört romantisk stad. Att många par lockades dit 2016 är inte så konstigt. Rom är också en perfekt utgångspunkt om man inte bara vill ha en weekend utan också vill upptäcka andra delar av Italien, som exempelvis Toscana.

 

– Det är väldigt roligt att se att Dubai tog för sig förra året bland barnfamiljerna. Med sina höga och spektakulära skyskrapor och några av världens största köpcentrum är det en spännande stad där det finns mycket att upptäcka. Kombinationen med öknen runtomkring och kontrasterna mellan det traditionella och moderna tror jag lockar många liksom klimatet.

 

När vi summerar 2017, vilka förändringar kommer vi att se på topplistorna?

– Svenskarna är väldigt trogna sina favoriter, men vi har många andra resmål som är populära bland våra resenärer och som kvalar in på topp 10-listorna. Kroatien, Thailand och Cypern för att nämna några. Vilka resmål som hamnar på topp fem 2017 återstår dock att se.

 

Cityresor med Ving – boka direkt

 

TOPP 5: Resmål par

1. Gran Canaria

2. Mallorca

3. Teneriffa

4. Turkiska sydkusten

5. Rhodos

 

TOPP 5: Resmål familjer

1. Mallorca

2. Gran Canaria

3. Rhodos

4. Turkiska sydkusten

5. Teneriffa

 

TOPP 10: City par

1. London

2. Barcelona

3. Rom

4. Prag

5. Málaga

6. Dubai

7. Miami

8. Berlin

9. Paris

10. Venedig

 

TOPP 10: City familjer

1. London

2. Barcelona

3. Dubai

4. Rom

5. New York

6. Palma de Mallorca

7. Miami

8. Paris

9. Málaga

10. Berlin

AB Dagens Nyheter
Ansvarig utgivare: Peter Wolodarski
Produktion: Wasp Communication