<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Så många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning för att komma närmare botemedel och att – till slut – kunna förebygga sjukdomen.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Forskaren och hjärtläkaren Gustav Smith berättar att hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och hjärtsvikt är slutstadiet av all hjärtsjukdom. En person som drabbas av hjärtsvikt förmår inte pumpa ut tillräckligt med blod för kroppens behov av syre och näring till cellerna.

– Det innebär ofta en stor begränsning av livskvalitet och täta sjukhusbesök. Symtom som trötthet, andfåddhet vid vila och bensvullnad är vanliga, säger Gustav Smith.

Hjärtsvikt kommer ofta smygande, men kan även komma akut med symtom som kraftig andnöd och ångest. Tillståndet är då direkt livshotande.

Gustav Smith, forskare och hjärtläkare.

Risken ökar med åldern

Risken för att drabbas ökar med åldern. Runt var tionde person över 80 år lever idag med hjärtsvikt – och prognosen att överleva är sämre än för många cancersjukdomar.

– Det finns även en hel del yngre patienter som drabbas, och då spelar ofta genetiken en större roll även om den också spelar en viss roll hos äldre patienter. Enligt den amerikanska Framingham-studien kommer 25 procent av befolkningen någon gång drabbas av hjärtsvikt, så det är ett stort problem.

Komplicerat att hitta botemedel

Orsaken till hjärtsvikt är ofta komplicerad, där flera sammanhängande faktorer till slut leder till att hjärtat inte orkar att pumpa ut blodet i kroppen.

– På befolkningsnivå ser vi att de vanligaste riskfaktorerna är högt blodtryck och sjukdom i hjärtats blodkärl. Men vi tror att det är många faktorer som samverkar för att negativt skada hjärtmuskeln, säger Gustav Smith och fortsätter:

– Därför är det också så komplicerat att hitta botemedel mot hjärtsvikt.

Behandlingen riktar i allmänhet in sig på konsekvenserna snarare än orsakerna.

– Vi har en stor arsenal av behandlingar som avlastar hjärtat. De drabbade behandlas också med vätskedrivande medicin som driver ut vätskan som tenderar att ansamlas när blodcirkulationen går långsammare, säger Gustav Smith, och fortsätter:

– En del patienter blir faktiskt väldigt bra av den här behandlingen. Men hos de allra flesta handlar det om en lindring av symtomen och inte en bot. Livslång behandling krävs.

Tilldelades Prins Daniels anslag

Gustav Smith tilldelades 2016 Prins Daniels anslag av Hjärt-Lungfonden för att kunna bedriva forskning kring hjärtsvikt. Hans forskning riktar in sig på genetiska metoder för att hitta ledtrådar till orsaker till hjärtsvikt.

– När man forskar inom biologi kan det ofta kännas som att man letar efter en nål i en höstack. Men nu finns möjligheten att systematiskt studera hela arvsmassan samtidigt och se signaler som sticker ut som orsaker till olika sjukdomar. Även vid hjärtsvikt som debuterar senare i livet spelar gener en roll och kan ge ledtrådar om mekanismer och möjliga behandlingsmål.

“Yttersta målet är att kunna förebygga hjärtsvikt”

Gustav Smiths forskningsgrupp har studerat hjärtsvikt i stora befolkningsstudier som möjliggjorts via ett internationellt samarbete som han var med och grundade. Resultaten ska publiceras senare i år.

– Vi har bland annat sett inflammatoriska mediatorer i hjärtat som sticker ut. Dessa, som förstärker och upprätthåller inflammationer och som därmed kan påverka läkningsprocesser i hjärtat, har vi börjat kartlägga i labbet. Vi har hittat en specifik markör som vi tror väldigt mycket på.

– Och det finns redan ett godkänt läkemedel som riktar sig mot den markören. Jag ser fram emot att kunna genomföra studier där vi försöker använda det läkemedlet för att se om hjärtsviktspatienter blir bättre.

Förhoppningen med forskningen är att i framtiden kunna identifiera individer som har hög aktivitet i en viss genetisk signalväg, där risken för hjärtsvikt är överhängande.

– Dessa personer skulle ha väldigt god nytta av en specifik förebyggande strategi. Det yttersta målet med forskningen är att någon gång i framtiden kunna förebygga hjärtsvikt.

Gustav Smiths forskning är beroende av ekonomiskt stöd. Utan hjälp från Hjärt-Lungfonden – som är nästintill helt finansierad av privatpersoner – hade inte de framsteg som hittills gjorts varit möjliga.

– Vi som är forskare har ingen produkt att sälja och drar inte in några pengar. Jag tror inte att jag hade kunnat bedriva den forskning jag gör utan Hjärt-Lungfondens stöd och är tacksam för varje gåva.

Vill du hjälpa forskarna att bota hjärtsvikt?

Swisha i så fall ditt stöd. Det tar bara någon minut. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

”Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Kulmen nås vid en gala den 29:e september, där vi hyllar folkets engagemang och samlar in pengar till forskningen.”

Alla artiklar

Att rädda liv är årets julklapp

Att rädda liv är årets julklapp

”Att rädda liv är årets julklapp”Ligger du efter med julklapparna? De senaste åren har det blivit populärt att ge bort en julklapp i form av en gåva till en insamlingsorganisation. – Vi har märkt att det har blivit allt mer vanligt att skänka till oss i stället för...

Forskningsstudien kan ha räddat Lars liv

Forskningsstudien kan ha räddat Lars liv

Forskningsstudien kan haräddat Lars livNär Lars Henriksen från Göteborg valde att delta i den banbrytande hjärt- kärl- och lungstudien SCAPIS var några av hans vänner tveksamma och trodde att det mest skulle skapa oro. Undersökningen skulle dock visa sig göra en...

Så ska AI-tekniken förhindra hjärtinfarkt

Så ska AI-tekniken förhindra hjärtinfarkt

Så ska AI-tekniken förhindra hjärtinfarktEn världsunik svensk studie visar att mer än fyra av tio svenskar i övre medelåldern har plack i hjärtats kranskärl och därmed löper en ökad risk att få hjärtinfarkt. Nu vill forskare hitta personer i riskzonen med hjälp av AI...

Forskarnas hopp: Hemmatest ska avslöja risk för hjärtinfarkt

Forskarnas hopp: Hemmatest ska avslöja risk för hjärtinfarkt

Forskarnas hopp: Hemmatest ska avslöja risk för hjärtinfarktSvenska forskare har utvecklat ett enkelt hemmatest som i framtiden förhoppningsvis kan hitta personer som har hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller andra allvarliga hjärt-kärlsjukdomar. Testet tar några...

”Stora problem kräver stora lösningar”

”Stora problem kräver stora lösningar”

”Stora problem kräver stora lösningar”Varje dag arbetar svenska forskare för att hitta lösningen på de vanligaste dödsorsakerna i landet. För att ge den allra främsta forskningen rätt förutsättningar delar Hjärt-Lungfonden årligen ut ett extra stort anslag till ett...

Tareq Taylor: ”Forskningen kan rädda liv – vi måste bidra”

Tareq Taylor: ”Forskningen kan rädda liv – vi måste bidra”

Tareq Taylor: ”Forskningen kan rädda liv – vi måste bidra”Tv-kocken Tareq Taylor såg sin mormor kämpa mot lungsjukdomen KOL. Nu uppmanar han andra att bidra till forskning om hjärt- och lungsjukdomar. – Genom att samla in pengar kan vi öka antalet personer som...

Jill Johnson: ”Det kan drabba oss alla – vi behöver hjälpas åt”

Jill Johnson: ”Det kan drabba oss alla – vi behöver hjälpas åt”

Jill Johnson: ”Det kan drabba oss alla – vi behöver hjälpas åt”Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister. Nu vill hon inspirera fler människor att bidra till forskning som kan råda bot på våra vanligaste folksjukdomar: hjärt- och lungsjukdomar. – Det här kan...

Therese Alshammars känslosamma ord om vännen

Therese Alshammars känslosamma ord om vännen

Therese Alshammars känslosamma ord om vännenAlexander Dale Oen var en av Norges bästa simmare genom tiderna. Men trots att han var en extremt vältränad 26-åring dog han i duschen av en hjärtinfarkt. – Det är så lätt att tänka att sånt här bara drabbar andra. Men det...

Många med hjärtproblem vågar inte ha sex

Många med hjärtproblem vågar inte ha sex

Många med hjärtproblem vågar inte ha sexGår det att ha samlag när man lever med hjärtsjukdom? Ja! Tiny Jaarsma forskar om sex och samlevnad för hjärtpatienter, och vill slå hål på myterna om att det skulle vara farligt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever...

”Deras död kunde kanske ha undvikits”

”Deras död kunde kanske ha undvikits”

”Deras död kunde kanske ha undvikits”Att Jessica Almenäs löptränar är inget ovanligt, men den här gången gör hon det på allvar – för att rädda liv.Innehåll från Hjärt-LungfondenHjärt- och kärlsjukdomar är våra vanligaste dödsorsaker. Samtidigt står svenska forskare...

Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol

Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol

Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol800 000 svenskar lider av astma och ungefär en halv miljon av KOL. Nu lyfter svenska forskare möjligheten att förebygga kronisk sjukdom både för de som redan har insjuknat och de som riskerar att göra det....

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”

Henrik Lundqvist: ”Jag dubblar pengarna ni skänker”Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler någonsin. År 2021 tog Henrik Lundqvists karriär slut på grund av ett hjärtfel. Nu väljer han att starta sin egen insamling för den livsviktiga forskningen,...

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”

Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”Sedan tidigare vet forskningen att personer med typ 2-diabetes har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Nu visar en ny studie att även personer som lever med oupptäckt diabetes, eller med ett...

Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarkt

Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarkt

Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarktStroke och hjärtinfarkt orsakas ofta av blodproppar som bildas på grund av åderförkalkning. Därför måste forskningen undersöka varför åderförkalkning uppstår.– I dag är det ingen som helt säkert vet,...

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt

Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsviktHjärtsvikt är en av våra mest dödliga hjärt-kärlsjukdomar och den vanligaste orsaken till inläggning på sjukhus. Nu hoppas forskare att ett nygammalt läkemedel kan bli ett genombrott i behandlingen av...

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vård

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vård

Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vårdDet kvinnliga hjärtat är ett underforskat område – trots att kvinnor drabbas av hjärtsjukdomar i lika stor utsträckning som män.– Det är en fråga om liv och död – det handlar helt enkelt om att vi just nu vet för...

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsakFler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar. – Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med...

Toppolitikern Elvy fick hjärtinfarkt efter pensionen

Toppolitikern Elvy fick hjärtinfarkt efter pensionen

Toppolitikern Elvy fick hjärtinfarkt efter pensionenPolitikern Elvy Söderström var under hela sitt arbetsliv inte sjukskriven en enda dag. Men kort efter att hon gick i pension hände det som hon inte trodde skulle hända – hon drabbades av två hjärtinfarkter och en...

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal. Sedan dess har hennes hjärta stannat fler än 50 gånger.  – Jag var 17 år, jättefrisk, ung och sportig. Om det här hände mig kan det hända...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkterHjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste orsakerna till insjuknande och död i Sverige i dag, och många kan vara i riskzonen utan att veta om det. Men en ny studie kan göra det möjligt att i god tid upptäcka vem som...

Högt blodtryck – farligare än du tror

Högt blodtryck – farligare än du tror

Högt blodtryck – farligare än du trorMånga underskattar riskerna med högt blodtryck. I själva verket är det orsaken bakom fler dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar än något annat.– Anledningen till att högt blodtryck är viktigt är att det är så vanligt i befolkningen. Av de...

Amelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel”

Amelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel”

KrönikaAmelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel” Publicerad 2023-12-15Amelia Adamo med sina två barnbarn.Sonen ringde från Vietnam. Det var två dagar före julafton. Han var 23 år och på backpackerresa. – Mamma, jag måste till sjukhus det är något...

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarkt

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarkt

Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarktVarje år drabbas cirka 23 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Allra flest inträffar under tiden runt jul.– Det är alltid svårt att veta vad det beror på. Om det kan handla om en stress inför julen eller om det har med...

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”

Annika fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”Det började med ilningar i öronen. Strax efteråt låg den fullt friska fyrbarnsmamman Annika medvetslös på marken på lekplatsen. Hon hade drabbats av en stroke.– Min lillasyster hälsade på mig på sjukhuset. Jag kunde...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.