Toppolitikern Elvy fick hjärtinfarkt efter pensionen
Politikern Elvy Söderström var under hela sitt arbetsliv inte sjukskriven en enda dag. Men kort efter att hon gick i pension hände det som hon inte trodde skulle hända – hon drabbades av två hjärtinfarkter och en stroke.
– Jag tänkte att jag kunde leva på som vanligt. Det gick inte så himla bra, säger hon.
Innehåll från Hjärt-Lungfonden
Elvy Söderström har en bakgrund som lärare, men har levt den största delen av sitt yrkesverksamma liv i den politiska hetluften. Hon var under 20 år kommunstyrelsens ordförande i hemkommunen Örnsköldsvik och och ledamot i Socialdemokraternas verkställande under lika lång tid. Under en mandatperiod var hon ledamot i riksdagen. Hon menar att om man vill påverka måste man engagera sig. Men det var också ett intensivt och stressigt liv, med få ledigheter och ständig jour.
– Man hade nästan jour dygnet runt och var jag ledig och gick på en dans och blev uppbjuden, kunde kavaljeren fråga vad jag hade för åsikt om miljökvoten, berättar hon och fortsätter:
– Jag har svårt att veta hur mycket jobbet har att göra med det som hände sedan, men det tillsammans med hur man levde i övrigt har nog inte varit så nyttigt alla gånger. Samtidigt är det nyttigt att vara glad, och glad har jag varit hela tiden.
Elvy Söderström.
FAKTA: HJÄRTINFARKT
En hjärtinfarkt beror på att man har för dålig blodförsörjning i hjärtmuskeln. Hjärtat försörjs som alla organ i kroppen av blod, och behöver syre och näring. Har man dålig blodförsörjning i ett av hjärtats egna blodkärl, som kallas för kranskärl, kan det bli syrebrist och då överlever inte hjärtmuskelcellerna. Det orsakas oftast av att man har förträngningar i kranskärlen, på grund av åderförkalkningsplack som bildar förträngningar och hindrar blodflödet att komma fram till hjärtmuskeln. När hjärtmuskelcellerna får för lite syre dör de.
”Att det var något som var mystiskt, det förstod jag. Jag var trött och hade ont.”
Aldrig haft en sjukdag
Problemen med hälsan började när Elvy efter ett långt arbetsliv slutade sina förtroendeuppdrag till förmån för en lugnare tillvaro. Helt plötsligt gick hon, som hade orkat med allt och aldrig haft en sjukdag, till att få problem med en vanlig promenad.
– Ganska många gånger upplevde jag ett tryck över bröstet, att det spände och drog. Jag upplevde en tung känsla i fötterna. Då stannade jag till, vilade och tänkte att jag bara har dålig kondition. Att det skulle vara fel på mitt hjärta fanns aldrig i mina tankar, berättar hon.
Elvy diagnostiserades med kärlkramp, och fick medicin samt en dos nitroglycerin att bära med sig i handväskan. Men hon försökte ändå leva på som vanligt och trodde inte att det kunde hända något allvarligt.
Fick hjärtinfarkt
Första advent för något år sedan hände ändå det som Elvy inte trodde kunde hända. Trots att hon och maken Christer hade kompisar på besök kändes sig Elvy slö. De åt dopp i grytan och vännerna påpekade flera gånger att hon såg trött ut. Efter sammankomsten ringde de sjukvårdsupplysningen. Ambulansen skickades direkt.
– Att det var något som var mystiskt, det förstod jag. Jag var trött och hade ont. Sjukvårdspersonalen berättade att jag hade haft en hjärtinfarkt, och jag fick ytterligare en på sjukhuset. Senare gjorde jag en bypassoperation i januari, berättar Elvy Söderström.
När Elvy vaknade efter operationen visade det sig också att hon hade drabbats av en stroke. Hon kunde inte röra sin högra sida alls och talet infann sig inte hos den tidigare så rappa politikern.
Bypassoperation stort framsteg
I Sverige drabbas drygt 23 000 personer varje år av hjärtinfarkt. Bypassoperationen är ett av de stora framstegen på området. Ingreppet innebär att man syr in nya kärl på hjärtat, för att få en försörjning av blod förbi förträngningarna. Tekniken utvecklades av en argentinsk kirurg 1970, men har sedan dess utvecklats av forskare från hela världen. Bland annat i Sverige har stora framsteg gjorts.
John Pernow är hjärtläkare på Karolinska sjukhuset och professor i kardiologi på Karolinska institutet. Han berättar att det är förhållandevis ovanligt att drabbas av stroke och hjärtinfarkt samtidigt.
– När man genomgår en bypassoperation är stroke en av de komplikationer som kan uppkomma, men den är lyckligtvis väldigt ovanlig.
Har förändrat livet
I dag har Elvy Söderström hunnit fylla 70 år och har förändrat sitt liv en hel del. Ett liv i politikens tjänst har bytts ut mot en tillvaro där hon fokuserar på att umgås med nära och kära och vara ute och promenera med hunden. Men det är tydligt att medan det går att ta kommunpolitikern ur politiken går det inte att ta politiken ur politikern. Hon är fortfarande aktiv i den lokala S-föreningen.
– Men det är så roligt att läsa om forskningsframstegen som finansieras genom att Hjärt-lungfonden samlar in pengar. Det är många människor runt om i vårt land som skänker pengar för att möjliggöra det, avslutar hon.
Vill du också att fler ska kunna överleva en hjärtinfarkt?
Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.