<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Ny forskning: Kroppens egna nervsignaler kan öppna för nya behandlingar mot hjärtinfarkt och stroke

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och inflammation är en viktig riskfaktor.
Nu pågår forskning för att ta reda på hur kroppens egna nervsignaler kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke.
– Om vi förstår hur nervsystemet reglerar inflammation kan vi utveckla nya behandlingar, säger Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Varje år drabbas tusentals människor av hjärtinfarkt och stroke. En viktig bakomliggande orsak är kronisk inflammation i blodkärlen, men forskarna har fortfarande begränsad kunskap om hur kroppens egna system reglerar denna inflammation.

– Nervsystemet spelar en central roll i att hålla inflammation i god balans, men vi förstår ännu inte detaljerna om hur det fungerar, säger Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.

Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.

Banbrytande forskning med stor potential

Peder Olofssons forskning syftar till att kartlägga dessa mekanismer för att hitta nya sätt att behandla och förebygga hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna använder avancerade modellsystem för att studera hur nervsignaler reglerar immunsystemet och inflammationsnivåerna i kroppen. Genom att identifiera vilka signaler som styr inflammation hoppas man i framtiden utveckla helt nya behandlingsmetoder.

– Det här är ett relativt nytt forskningsfält med stor potential och väldigt mycket återstår att upptäcka. Om vi lyckas förstå i detalj hur nervsystemet reglerar inflammation kan vi utveckla nya mediciner – eller till och med använda elektriska impulser för att styra inflammation, säger Peder Olofsson.

Upptäckten att nervsystemet reglerar inflammation öppnar för nya möjligheter att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Men för att kunna omsätta kunskapen i praktiska behandlingar krävs fortsatt forskning.

– Stödet från Hjärt-Lungfonden är avgörande. Det gör det möjligt för oss att ta nästa steg och utforska nya sätt att minska risken för hjärtinfarkt och stroke, säger Peder Olofsson.

Vill du hjälpa forskarna att ta stoppa hjärtsvikt och stroke?

Swisha i så fall ditt stöd. Det tar bara någon minut. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Alla artiklar

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda livDet finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor - och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.Trots det får patienterna ofta fel behandling.– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge...

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning.Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Innehåll...

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.