
Ny forskning: Kroppens egna nervsignaler kan öppna för nya behandlingar mot hjärtinfarkt och stroke
Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och inflammation är en viktig riskfaktor.
Nu pågår forskning för att ta reda på hur kroppens egna nervsignaler kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke.
– Om vi förstår hur nervsystemet reglerar inflammation kan vi utveckla nya behandlingar, säger Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.
Innehåll från Hjärt-Lungfonden
Varje år drabbas tusentals människor av hjärtinfarkt och stroke. En viktig bakomliggande orsak är kronisk inflammation i blodkärlen, men forskarna har fortfarande begränsad kunskap om hur kroppens egna system reglerar denna inflammation.
– Nervsystemet spelar en central roll i att hålla inflammation i god balans, men vi förstår ännu inte detaljerna om hur det fungerar, säger Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.

Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid Karolinska Institutet.
Banbrytande forskning med stor potential
Peder Olofssons forskning syftar till att kartlägga dessa mekanismer för att hitta nya sätt att behandla och förebygga hjärt-kärlsjukdom.
Forskarna använder avancerade modellsystem för att studera hur nervsignaler reglerar immunsystemet och inflammationsnivåerna i kroppen. Genom att identifiera vilka signaler som styr inflammation hoppas man i framtiden utveckla helt nya behandlingsmetoder.
– Det här är ett relativt nytt forskningsfält med stor potential och väldigt mycket återstår att upptäcka. Om vi lyckas förstå i detalj hur nervsystemet reglerar inflammation kan vi utveckla nya mediciner – eller till och med använda elektriska impulser för att styra inflammation, säger Peder Olofsson.
Upptäckten att nervsystemet reglerar inflammation öppnar för nya möjligheter att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Men för att kunna omsätta kunskapen i praktiska behandlingar krävs fortsatt forskning.
– Stödet från Hjärt-Lungfonden är avgörande. Det gör det möjligt för oss att ta nästa steg och utforska nya sätt att minska risken för hjärtinfarkt och stroke, säger Peder Olofsson.