
Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv
Det finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor – och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.
Trots det får patienterna ofta fel behandling.
– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge rätt vård till rätt patienter, säger Sofia Sederholm Lawesson, hjärtläkare och forskare vid Linköpings universitet.
Innehåll från Hjärt-Lungfonden
Hjärtinfarkt är en av våra vanligaste dödsorsaker. Vi vet idag mycket om hur den klassiska formen ska behandlas. Men en annan typ av hjärtinfarkt, som främst drabbar kvinnor, är fortfarande relativt okänd.
– Den här formen beror inte på återförfettning utan på en sprickbildning i kärlväggen, en så kallad spontan kranskärlsdissektion, SCAD, säger hjärtläkaren och forskaren Sofia Sederholm Lawesson.

Sofia Sederholm Lawesson, hjärtläkare och forskare vid Linköpings universitet.
Fel behandling kan förvärra
SCAD drabbar ofta kvinnor mitt i livet, ibland i samband med graviditet eller klimakteriet. Trots att det kan vara livshotande saknas fortfarande tydliga, evidensbaserade riktlinjer för behandling.
Ett stort problem är att SCAD-patienter idag får samma behandling som vid klassisk hjärtinfarkt – trots att de sannolikt har helt andra vårdbehov.
– Många får flera blodförtunnande läkemedel, som i värsta fall kan förvärra tillståndet eftersom deras hjärtinfarkt beror på en blödning i kärlväggen, säger Sofia Sederholm Lawesson.
Kolesterolsänkande läkemedel, en vanlig behandling vid hjärtinfarkt, är sannolikt onödiga för dessa patienter. Trots det placeras många i rehabiliteringsprogram som är anpassade för patienter med åderförfettning.
Forskning ger nya svar
För att ge rätt behandling behövs mer kunskap om varför SCAD uppstår. Sofia Sederholm Lawesson och hennes kollegor studerar genetiska faktorer och biomarkörer för att förstå sjukdomens orsaker.
– Utan forskning hade vi fortfarande behandlat alla hjärtinfarkter på samma sätt, trots att vi nu vet att SCAD fungerar annorlunda, säger Sofia Sederholm Lawesson.