Forskarnas hopp: Hemmatest ska avslöja risk för hjärtinfarkt
Svenska forskare har utvecklat ett enkelt hemmatest som i framtiden förhoppningsvis kan hitta personer som har hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller andra allvarliga hjärt-kärlsjukdomar. Testet tar några minuter att svara på, men har hittills lika stor träffsäkerhet som en undersökning där man tar blodprover och mäter blodtryck.
– Resultat har visat att det här enkla hemmatestet kan hitta personer som har allvarliga förändringar i sina kranskärl. Nu behöver vi undersöka detta i större skala säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Innehåll från Hjärt-Lungfonden
En hjärtinfarkt kommer ofta som en blixt från en klar himmel. Många som drabbas är till synes friska och symtomfria, men har fettinlagringar i hjärtats kranskärl.
– Vårt test gör det möjligt att hitta nästan två tredjedelar av de personer i åldrarna 50–65 år som har mycket åderförkalkning i hjärtats kranskärl och därmed har hög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Göran Bergström.
Studien visade också att i den grupp med personer som ringades in som väldigt hög risk får bara ca 30 procent behandling, och de flesta av dem får ej heller tillräckligt kraftfull behandling. Största delen av de som har förändringar i sina kranskärl går obehandlade.
– Det är skrämmande att cirka sju av tio personer som riskerar att drabbas av en hjärtinfarkt går obehandlade i onödan, säger Göran Bergström.
14 frågor att besvara
Hemmatestet bygger på data från befolkningsstudien SCAPIS. Testet består av 14 frågor och tar några få minuter att besvara. Frågorna handlar till exempel om ålder, kön, vikt, midjemått, rökning, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes samt om man har hjärt-kärlsjukdom i släkten.
Studien bygger på data från 25 000 personer i åldern 50–64 år som ingår i SCAPIS. Samtliga deltagare har fått hjärtats kranskärl undersökta med datortomografi, vilket ger en bild av hur mycket åderförkalkning en person har. Genom att jämföra bilderna av hjärtat med de frågeformulär som deltagarna besvarat har forskarna kunnat se vilka faktorer som hade starkast samband med graden av åderförkalkning. Forskargruppen har redan inlett studier i Sverige och på data från USA, för att utvärdera hur testet fungerar på olika grupper.
Det är skrämmande att cirka åtta av tio personer som riskerar att drabbas av en hjärtinfarkt går obehandlade i onödan.
Får förebyggande medicinering
Tanken är att man i framtiden ska göra det här testet vid en bestämd ålder. Visar det på oroväckande resultat erbjuds man en tid för skiktröntgenundersökning.
– Om den undersökningen också visar att man har förändringar i kranskärlen tas man om hand och får förebyggande medicinering. Nästa steg i arbetet med detta är att göra fler tester för att visa att det är träffsäkert och att det kan minska risken för hjärtinfarkt på ett kostnadseffektivt sätt.
– Hjärt-Lungfonden och alla som skänker pengar till dem är viktiga för att detta ska bli verklighet. I slutändan tror jag att detta kommer att kunna rädda många liv, säger Göran Bergström.