<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Högt blodtryck – farligare än du tror

Många underskattar riskerna med högt blodtryck. I själva verket är det orsaken bakom fler dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar än något annat.
– Anledningen till att högt blodtryck är viktigt är att det är så vanligt i befolkningen. Av de olika hälsoriskerna som finns är det hjärt-kärlsjukdom som orsakar flest dödsfall, säger läkaren Olle Melander.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Drygt 20 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck och lever därmed i en särskild riskzon för hjärt-kärlsjukdom. Hos den del av befolkningen som är äldre än 50 år ser det ännu värre ut – där har ungefär hälften högt blodtryck. Problemet är att detta är den mest välkända orsaken till stroke och hjärtinfarkt. Dessutom förekommer högt blodtryck ofta tillsammans med andra riskfaktorer.

– Man kan säga att högt blodtryck förekommer eller gifter sig med andra riskfaktorer. De vanligaste är diabetes eller förstadier till diabetes, fetma och vissa blodfettsrubbningar,säger Olle Melander, professor och överläkare inom internmedicin.

– Vi ser att de här riskfaktorerna ofta förekommer tillsammans och har man mer än en riskfaktor så förstärker de också varandra. Därför försöker vi då hitta orsaker till hela det här syndromet.

”Det behövs mycket forskning för att kartlägga risken, men vi behöver framförallt mer forskning för att bli av med den. Det kostar mycket mer pengar.”

Ger inga symptom

Att ha högt blodtryck tillsammans med en riskfaktor fördubblar inte bara risken att bli allvarligt sjuk – det femdubblar den. Samtidigt är antalet som får fel medicin stort.

Olle Melander berättar att ett stort problem är att högt blodtryck inte ger några symtom, vilket gör att många av de som är drabbade inte vet om att de har det. Det han kallar 50 procentsregeln bygger på befolkningsstudier som visar att ungefär hälften av de som har högt blodtryck inte själva vet om det, eftersom de inte kontrollerat sitt blodtryck. Av de som har ett konstaterat högt blodtryck är det endast hälften som får en behandling för detta, men det tar inte slut där.

– Av de som får behandling så är det bara hälften som får en adekvat blodtrycksbehandling. Det vill säga att man behandlar ner blodtrycket så lågt som det ska vara. Det innebär alltså att bara en av fyra som har högt blodtryck får rätt sorts medicin, säger Olle Melander.

Fettansamling i levern

Högt blodtryck är en svår utmaning för folkhälsan men samtidigt gör forskningen viktiga framsteg. Forskningen som bedrivs just nu är inriktad på att ta fram nya och bättre mediciner som kan bota högt blodtryck helt, vilket skulle minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar betydligt hos stora delar av landets befolkning. En vanlig förklaring till högt blodtryck är att man får en fettansamling i levern som sedan kan resultera i både högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar i förlängningen.

– Av alla som har högt blodtryck har upp till 40-45 procent en förfettning av levern. Levern är det viktigaste och tydligaste fönstret där man kan mäta och se den här processen tidigt. Senare leder det till inflammation och åderförkalkningsplack i kärlväggen och om ett åderförkalkningsplack brister får man till exempel en hjärtinfarkt eller en stroke, säger Olle Melander.

Vad skulle forskningen kunna åstadkomma om man hade mer resurser?

– Det behövs mycket forskning för att kartlägga risken, men vi behöver framförallt mer forskning för att bli av med den. Det kostar mycket mer pengar. Det är tjugo gånger dyrare med forskning som testar om man kan behandla bort risker, än att hitta själva risken. Hjärt-lungfonden har varit en ohyggligt viktig del i den forskning som har gjorts. Det lade grunden till allting och så rullade det på som en konsekvens.

Vi skulle kunna få fram bättre behandlingar mot högt blodtryck.

Den som har högt blodtryck ska inte behöva drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Därför måste vi utveckla nya läkemedel och Hjärt-Lungfonden är helt avgörande för att detta ska ske.

Visa gärna att du stödjer forskningen. Ge en gåva idag.

Alla artiklar

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda livDet finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor - och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.Trots det får patienterna ofta fel behandling.– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge...

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning.Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Innehåll...

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.