<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak

Fler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar.
– Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med och bidra till en lösning, säger Mark Levengood, som i september leder det nya initiativet ”Årets hjärta”.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

EXTERN LÄNK: Starta en egen insamling på åretshjärta.se

För att hylla alla de som engagerar sig och samlar in pengar för att bidra till den livsviktiga forskningen lanserar Hjärt-Lungfonden nu Årets hjärta. Genom att hylla dessa hjältar är förhoppningen att fler ska inspireras att göra detsamma.

– Det här är bokstavligt talat livsviktigt för alla oss som bor i Sverige. Utan gåvor blir det ingen forskning och det kan vara skillnaden mellan död och liv, förklarar Mark Levengood.

Mark Levengood.

Startade för att stoppa tuberkulos

För 120 år sedan startade Hjärt-Lungfonden ett upprop för att besegra dåtidens stora fara – tuberkulosen. Det lyckades. Sedan dess har många forskningsframsteg uppnåtts. Bland mycket annat uppfann svenska forskare pacemakern som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett normalt liv. Idag kan man till och med transplantera hjärta och lungor. Nu vill Hjärt-Lungfonden mobilisera svenska folket på nytt och kraftsamla för att stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL.

”Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom.”

”Otroligt många har hjälpt till”

Privatpersoners gåvor under årens lopp har varit avgörande för den forskning som bedrivs i Sverige.

– Det är otroligt många människor som har hjälpt till under åren – allt från Selma Lagerlöf och Gustav V, till en liten tjej som heter Wilja som jag hörde talas om häromdagen – hon sålde små armband och möjliggör därmed forskning som räddar liv, berättar Mark Levengood, som leder galan ”Årets hjärta” i september.

– Det forskarna har åstadkommit har gjort att människor idag kan överleva det som förr var en dödsdom. I dag jobbar forskarna med nya metoder för att upptäcka och förhindra sjukdomarna innan de ens har uppstått. Därför måste vi fortsätta samla in pengar. Utan gåvor blir det ingen forskning – och varje krona räknas, säger Mark Levengood.

Firar med gala

Det är anledningen till att Hjärt-Lungfonden firar sitt 120-årsjubileum och folkets engagemang med att engagera ännu fler människor. Fritte Fritzon, Jessica Almenäs och Caroline af Ugglas är några som redan hängt på för att samla in pengar och inspirera många andra att göra samma sak. Julia Eriksson i värmländska Hån har sålt självplock av solrosor till förmån för forskning om barnhjärtan och 16-åriga Theo och hans pappa Jonas har cyklat från Uppsala till Kebnekaise och tillbaka för att samla in pengar till forskning om KOL.

– Alla kan bidra. Det enklaste sättet är att swisha några kronor redan i dag. Du kan också starta en egen insamling. Du gör något roligt, nyttigt, eller häftigt… eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden. Då är du en av de som kan hyllas på galan i september.

Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

EXTERN LÄNK: Starta en egen insamling på åretshjärta.se

Hjärt- och lungsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Några av världens främsta forskare inom området finns i Sverige – men det saknas pengar. Just nu växer en rörelse fram i Sverige där alla kan hjälpa till, antingen genom att stödja någon annans insamlingsinitiativ eller att starta ett eget. Mål: Att finansiera forskarnas livsviktiga arbete.

Alla artiklar

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda livDet finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor - och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.Trots det får patienterna ofta fel behandling.– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge...

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning.Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Innehåll...

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.