<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Hjärt-Lungfonden

Therese Alshammars känslosamma ord om vännen

Alexander Dale Oen var en av Norges bästa simmare genom tiderna. Men trots att han var en extremt vältränad 26-åring dog han i duschen av en hjärtinfarkt.

– Det är så lätt att tänka att sånt här bara drabbar andra. Men det kan drabba vem som helst, säger vännen Therese Alshammar.

Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsstjärnor. När simmaren Therese Alshammar 2016 lade simglasögonen på hyllan var det med 71 mästerskapsmedaljer och 94 SM-guld i bagaget. Men när hon var prisutdelare på Hjärt-Lungfondens gala ”Årets Hjärta” var det en annan, mörkare, händelse från idrottskarriären hon fokuserade på i sitt tal. Den utspelade sig när hon förberedde sig för OS i London 2012, då det kom ett samtal från det norska landslaget, som står nära det svenska.

– Efter träningspass hade min norska kollega och vän Alexander Dale Oen fått en hjärtinfarkt i duschen. Hans liv gick inte att rädda, berättar hon.

En av Norges bästa simmare

Alexander Dale Oen var en av Norges genom tiderna bästa simmare. Han blev bara 26 år gammal och Therese Alshammar berättar att dödsfallet kom som en chock för alla som kände honom.

– Han var en av de mest vältränade människor jag har träffat. Det är så lätt att tänka att sånt här bara drabbar alla, men det kan drabba vem som helst. Vi har alla ett hjärta, så vi löper alla en risk, säger hon och lägger till:

– Den här händelsen har gjort mig väldigt tacksam och ödmjuk inför livet.

Inte ovanligt

En hjärtinfarkt som den Alexander Dale Oen råkade ut för är inte ovanlig. I Sverige är hjärt-kärlsjukdom den vanligaste dödsorsaken och det är ungefär dubbelt så vanligt att män både drabbas och dör av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor. Varje år drabbas cirka 15 000 män av hjärtinfarkt. Men forskningen på området går framåt. Bland annat genom svenska SCAPIS, som är världens största hjärt-lungstudie i sitt slag.

– Av den delen av befolkningen som är under 70 års ålder är det 7500 personer årligen som drabbas av en förstagångsinfarkt. Om 20 år tror jag att det är avsevärt mindre, säger Göran Bergström, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Världsunik studie

SCAPIS är en studie där sex svenska universitet och universitetssjukhus har gått ihop och undersökt 30 000 svenskar med målet att på sikt kunna förutse och förhindra hjärt-lungsjukdom innan den uppstår.

– Det är ungefär fyra av tio svenskar mellan 50 och 64 år som har synliga plack i hjärtats kranskärl och som därmed riskerar hjärtinfarkt. Det är vanligare hos män, där är det kanske varannan person som riskerar att drabbas, berättar Göran Bergström.

”Måste bara hitta personerna”

Under 2024 har Therese Alshammar valt att stötta forskningen genom ett insamlingsinitiativ inom ”Årets hjärta”, Hjärt-Lungfondens upprop mot våra dödligaste sjukdomar. Framgångarna inom den här typen av forskning är helt beroende av privatpersoners ekonomiska stöd.

Ett av målen med SCAPIS-studien, som har pågått sedan 2013, är att den ska resultera i att man hittar en metod för att upptäcka plackbildningarna med hjälp av ett enkelt blodprov.

– Vi har bra behandlingar och kan vi identifiera folk innan de insjuknar kan vi ge dem rätt behandling. Vi måste hitta personerna som ska ha den här behandlingen, säger Göran Bergström.

Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Alla artiklar

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv

Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda livDet finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor - och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.Trots det får patienterna ofta fel behandling.– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge...

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtan

Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning.Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Innehåll...

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma

Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt

Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”

Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”

Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.Innehåll från Hjärt-LungfondenI Sverige lever i dag någonstans mellan...

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hjärt-Lungfonden och ej en artikel av Dagens Nyheter.