Annons – innehåll från Switzerland Tourism

BEHAGLIGA BASEL

KONSTSTAD
I VÄRLDSKLASS

I gränslandet mellan Frankrike och Tyskland ligger Schweiz tredje största stad. Missa inte Basel, ett perfekt weekendresmål med mängder av världsberömda museer, hypermodern arkitektur och ett småskaligt, sympatiskt stadsliv.

Läs mer om konststaden Basel

Inramningen är imponerande. Liksom inbäddad mellan franska Alsace i väster, de väldiga tyska Schwarzwaldskogarna i norr och de schweiziska Jurabergen i söder ligger Basel. Schweiz tredje mest befolkade stad är ett sympatiskt slags treriksröse – lika mycket mötesplats mitt i Europa som en lagom behändig stad med så mycket personlighet att en långweekend egentligen inte riktigt hinner göra Basel rättvisa.
Basel har länge funnits på besökskartan, kanske framför allt tack vare sitt konst- och kulturliv.

Världens viktigaste konstmässa

I denna Schweiz kulturella huvudstad föddes världens största konstmässa, Art Basel – och i stan har, faktiskt sedan sekler, funnits en symbios mellan kommers och långsiktiga kultursatsningar.

Idag lockar Basel, med något färre invånare än Uppsala, med ett imponerande 40-tal museer; från landmärken som Kunstmuseum och Fondation Beyeler till små nischade mötesplatser som Cartoonmuseum och ett leksaksmuseum med världens största samling (6 000 faktiskt) av teddybjörnar.

I Basel rör sig mycket runt Rhen. Börja i det historiska Grossbasel med sitt landmärke, katedralen vid Münsterplatz och utsiktsplatsen Pfalz varifrån man har ett perfekt panorama över Basel. På andra sidan floden flyter det folkliga livet i Kleinbasel med sena barbesök, personliga krogar och de berömda mässhallarna, ombyggda av numera världsberömda Baselbaserade Herzog & de Meuron.

Bortom Basels mer välbevarade äldre delar, har arkitektduon lyft stan som destination även för design- och arkitekturintresserade. Ingen annanstans finns lika många Pritzker Price-vinnande byggnader. Och hela tiden skapas nyskapande stadsdelar ur gamla industrikvarter.

Läs mer om konsteventet Art Basel

Matig mötesplats

Tillbaka till traditionen tar vi de slingrande kullerstensgatorna från katedralen mot Baselbornas träffpunkt, myllrande Marktplatz. Hit kommer mathantverkare och bönder från hela Baselland för att sälja biodynamiska grönsaker och rustika bergsostar. Torget domineras av det vackert rödskimrande rådhuset med fina fresker från tidigt 1500–tal.

I västra delen av Grossbasels medeltida arkitektur boomar just nu stadsdelen St Johann med sina vinbarer och mysiga designbutiker. Här alldeles nära Frankrike bor Xavier Zuber, Baselbo från födseln och numera tillbaka i hemstaden efter många års utflykter i både Berlin och Bern. I St Johann har den schweiziske dramaturgen så nära till gränsen att han vissa morgnar tar cykeln till Frankrike för att köpa sina frukostcroissanter på det franska bageriet.

Xavier Zuber.

Uppvuxen i kulturkretsar, pappa var konstnär, har Xavier haft en bra insyn i hur Basel blev så starkt förknippad med konst och kultur.

– I början av 1950-talet började många stora kemi- och läkemedelsföretag i Basel gå in som mecenater i stora kulturprojekt. En sorts filantropisk verksamhet som gjorde att det köptes in stora konstsamlingar och byggdes museer. I Basel finns fortfarande anrika familjer med ”gamla” pengar, vilka sedan investerades av yngre generationer i olika kulturprojekt, konstnärer, utställningar. Jean Tinguely stöddes till exempel av familjen Roche. Här fanns också många gallerier som sålde konst till internationella samlare och museer. På så vis föddes också konstmässan Art Basel på 1970-talet, förklarar Xavier Zuber från en av uteserveringarna längs Rheingasse just vid floden.

Läs mer om Basels krogliv

Om Basel

Var: Basel ligger i nordvästra Schweiz alldeles på gränsen till Frankrike och Tyskland.

Vad: Schweiz tredje största stad efter Zürich och Genève. Basel-Stadt är även en av landets 26 självständiga kantoner. Basel har Schweiz högsta BNP per capita och landets äldsta universitet, grundat redan år 1460.

Invånare: Knappt 175 000.

Språk: I första hand tyska, men som i hela Schweiz talar även många både franska och italienska. Och engelska, förstås!

Så reser du hit: Direktflyg till Zürich, därefter tåg från Zürich Hbf som tar drygt 1 timme. Alternativt tåg från Sverige med byte i Köpenhamn och Hamburg.

Missa inte: I Basel finns runt ett 40-tal museer, många i absoluta världsklass. Läs mer här.

Handelsstad sedan medeltiden

Baselkännaren och stadsguiden Philippe Benguerel är inne på samma spår när vi följer honom en förmiddag genom Grossbasels gränder och torg.

– Jag brukar lära mina barn att aldrig generalisera, men Zürich är Schweiz ekonomiska nav med sina banker och alla pengar – och där man gillar att visa sina rikedomar. Kommer man till Genève handlar mycket om internationella kontakter, ambassader och välkända välgörenhets­organisationer. Här i Basel är mycket färgat av närheten till Frankrike och Tyskland, men också av alla hundratals stiftelser, baserade på Basel som handelsstad ända sedan medeltiden. Vi har också en lång tradition av boktryckare, som Johann Froben och hans vänskap med Erasmus. Den nederländske humanisten bodde i Basel under många år.

Basel i bakfickan

Den öppna attityden, de otaliga museerna, kulturen och arkitekturen – kryddat med personliga krog- och barupplevelser, gör Basel perfekt designad att liksom bära med sig i bakfickan. Här gäller korta gångavstånd mellan spännande adresser och stadsdelar, och med Rhen som en sorts ständigt vardagsrum för många Baselbor.

Och just nu, när kastanjeträden slagit ut i full blom, samlas många längs floden; äter, dricker, konverserar och börjar snart svalka sig i den naturliga swimmingpool som Rhen numera är. Många börjar simturen just nedanför Museum Tinguely, tillägnat den excentriske schweiziske konstnären och hans vackert vrickade värld av svartglänsande mekaniska metallföremål. Stockholmare känner såklart igen hans skramlande skulpturgrupp Paradiset, skapad tillsammans med Tinguelys livskamrat Niki de Saint Phalle för Moderna museet.

Klassisk modernism möter gatukonst – läs mer om konst i Basel

Från Museum Tinguely kan man sedan simma flera kilometer västerut och glida upp vid någon av uteserveringarna i Kleinbasel. Vill man varken crawla, vandra över broarna eller ta någon av alla plingande spårvagnar väntar fyra träbåtar att transportera passagerare enbart med hjälp av vattenströmmen. Snacka om ren naturkraft.

Modernistisk arkitektur

I bakgrunden blickar Schweiz högsta byggnad ut över Basel. 178 meter höga Roche-Turm från 2015 är ritat av Herzog & de Meuron för den lokala läkemedelsjätten Hoffman-La Roche. Basel briljerar om man är intresserad av modernistisk arkitektur, mycket tack vare nämnda duo. Missa till exempel inte hemmasönerna Emanuel Christ och Christoph Gantenbeins futuristiska tillbyggnad Neubau av Kunstmuseum Basel, med sin unika samling av samtida konst.

Philippe Benguerel har sin tolkning:

– Jag skulle säga att det är en kombination av stans öppna attityd att investera i konst och kultur – och vad som hände i slutet av 1990-talet när Herzog & de Meuron nådde plötslig berömmelse i och med nya Tate Modern i London, säger Philippe där han står just framför en helvit byggnad ritad av amerikanen Richard Meier som bland annat är känd för Getty Center i Los Angeles.

En annan viktig injektion kom från galleristen, konstsamlaren och senare museimannen Ernst Beyeler. Vi tar spårvagn nummer 16 mot hans Fondation Beyeler, Schweiz mest besökta museum. 20-minutersresan är för övrigt en fin provkarta över stans stadsdelar. Börja vid folkliga Barfûsserplatz i Grossbasel. Fortsätt över bron mot livliga Claraplatz, tuffa bokstavligen rakt igenom mässhallarna på metallgnistrande Messeplatz där Art Basel äger rum i mitten av juni. Kort efter den norra tågstationen börjar rena landsbygden breda ut sig med blommande fält och vinodlingar på andra sidan gränsen. I mysiga byn Riehen ligger så landets mest besökta museum.

Arkitektur i världsklass – läs mer om arkitekturens huvudstad

Från Museum Tinguely kan man sedan simma flera kilometer västerut och glida upp vid någon av uteserveringarna i Kleinbasel. Vill man varken crawla, vandra över broarna eller ta någon av alla plingande spårvagnar väntar fyra träbåtar att transportera passagerare enbart med hjälp av vattenströmmen. Snacka om ren naturkraft.

Konst, arkitektur och natur i harmoni

Den 25-årsjubilerande konsthallen Fondation Beyeler är byggd av italienske stjärnarkitekten Renzo Piano, som skapat en harmonisk kombination av konst, arkitektur och natur. Kollektionen består av runt 400 mästerverk, signerade allt från Picasso och Monet till Matisse och aktuella Piet Mondrian, vars 150-årsminne firas med en stor retrospektiv under hela sommaren. Och det är tack vare Ernst Beyelers enorma kontaktnät, bland annat som personlig vän till både Picasso och Giacometti, som vi idag vandrar runt i detta lugna landskap som är ett besök på Fondation Beyeler.

Samtida design möter också på några av Basels hotell. Art House Hotel på Steinenvorstadt är ett fint livsstilsboende där man kan stanna från morgonens första latte macchiato till bubblet på takterrassen när mörkret faller. Art House har blivit en destination lika mycket för hotellgästerna som Baselborna. Designfixerade gillar förstås de 33 personligt präglade rummen skapade av Diener & Diener och inredaren Andrea Caputo; nästan japanskt och vilsamt minimalistiska och med badrum åtskilda med tunna svängdörrar av bambu. I den öppna restaurangen styr Adamo Camedda sina smaker från Sardinien medan väggarna är fulla av konst som visas tillsammans med Colab Gallery.

Hotell Nomad – hett vattenhål

Nära både Kunstmuseum och anrika Kunsthalle var Nomad Design & Lifestyle förs ut i Basel när de för sex år sedan fyllde luckan mellan stans traditionella mellanklasshotell och klassiska lyxhotell som Les Trois Rois och Teufelhof. Nomad är liksom Art House, och även Volkshaus i Kleinbasel, lika mycket krog, bubblig bar och stilsäker samlingsplats.

Samarbetet med internationella designers syns bland annat i vissa rum där inredare fått helt fria händer att skapa coola mikromiljöer.

Gastronomiskt är Basel en guldgruva som egentligen förtjänar en egen artikel. Men helt kort lockar stan med lika delar traditionella kvarterkrogar, mysiga bistroer, klassiska italienare – och eleganta stjärnkrogar.

Art House.

Monokrom matlagning

Här skiner Tanja Grandits allra starkast med sin tvåstjärniga Stucki i stadsdelen Bruderholz. Sedan slutet av 00-talet driver Tanja tesen om en monokrom matlagning. Våra sinnen skärps om vi serveras rätter med bara en färg. Utan distraktion kan vi nå den mest fulländade gastronomiska fulländningen, menar hon. Mottot har tagit Tanja till toppen. Idag är hon Schweiz mest hyllade kvinnliga kock med sju kokböcker i bagaget. Och precis enligt hennes teori lämnar man Basel med tydligt skärpta sinnen – och en lika lekande som levande lust att återvända så snabbt som möjligt.

Läs mer

Soligast i Schweiz: Upptäck italiensktalande Ticino