<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Science Week

“Grunden för svensk industri läggs i skolan – ny strategi behövs”

“Grunden för svensk industri läggs i skolan – ny strategi behövs”

För att industrin ska kunna lösa klimat- och hållbarhetsfrågor krävs kvalificerad arbetskraft. Redan i grundskolan behövs insatser för att en livskraftig industri ska säkras, menar Frida Andersson på Teknikföretagen.
– Det är viktigt att de tekniska ämnena prioriteras redan då. Till skillnad från våra grannländer har vi ingen nationell strategi, säger hon.

Innehåll från Science Week

Åtta av tio av bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens medlemsföretag säger att de upplever brist på kompetens i någon form – antingen därför att det råder brist på kvalificerad personal eller för att den egna personalen behöver kompetensutveckling.

– Företag har alltid kompetensutvecklat sina medarbetare, men på grund av de stora omställningar vi står inför har de behoven ökat, säger Frida Andersson som är enhetschef för kompetensförsörjning på Teknikföretagen.

Utvecklingen inom fordonsindustrin ser hon som ett tydligt exempel. I den går man nu från att tillverka förbränningsmotorer till att ta fram elmotorer. Övergången gör att både ingenjörer och produktionspersonal behöver nya typer av färdigheter.

– Överlag kommer cirka 20 procent av medarbetarna på våra medlemsföretag att behöva kompetenshöjande insatser. På vissa av de stora bolagen handlar det om så mycket som 70 procent av de anställda.

Nationell strategi efterlyses

Riktigt tidiga insatser behövs för att stärka kompetensförsörjningen, menar Frida Andersson. Flera länder i Europa har redan tagit ett samlat grepp kring matematik och teknik i utbildningspolitiken – men inte Sverige. Hon efterlyser nu en nationell strategi för den svenska grundskolan.

– Det är viktigt att de tekniska ämnena prioriteras redan då. Till skillnad från våra grannländer har vi ingen nationell strategi för det. Idag är exempelvis hälften av alla lärare som undervisar i teknik inte behöriga och många har inte fått kompetensutveckling i ämnet, säger hon.

Frida Andersson, enhetschef för kompetensförsörjning på Teknikföretagen och Nina Andrén, chef på AstraZenecas campus i Södertälje.
Foto: Viktor Fremling (t.v.)

Ett livslångt lärande

Nina Andrén som är chef för läkemedelsföretaget AstraZenecas campus i Södertälje konstaterar att hennes bolag jobbar hårt för att de anställda ska kunna utveckla sin kompetens genom hela yrkeslivet.

– Vi pratar mycket om ett livslångt lärande, vilket också ligger i linje med hur man blir hållbar som medarbetare. Som ett exempel drev vi en Smart Factory hub i Södertälje förra året där alla anställda blev erbjudna en utbildning inom bland annat AI och AR. Om man ständigt lär sig något nytt känner man sig trygg i det man ska göra. Samtidigt kan man bidra mer i sin roll och på det sättet skapa de bästa innovationerna.

AstraZeneca har hela läkemedelskedjan från idé till färdig produkt representerad i Sverige med forskning och utveckling i Göteborg, tillverkning och distribution i Södertälje samt marknad i Stockholm.

Produktionsanläggningen i Södertälje är AstraZenecas globalt största och tillika en av de största läkemedelsfabrikerna i världen. Förra året exporterades den läkemedel för över 100 miljarder svenska kronor. Det motsvarar över sex procent av Sveriges totala varuexport. Företaget är ständigt på jakt efter kompetent personal.

– Det är lite av en paradox att vi har arbetslöshet samtidigt som det råder brist på arbetskraft. Därför är det önskvärt att det sker en bättre matchning mellan utbildningar och de behov som finns inom näringslivet, säger Nina Andrén.

Nya samarbetsformer

Nina Andrén tror mycket på gemensamma insatser där företag, universitet och grundskola arbetar tillsammans för att lösa kompetensbristen.

– I Södertälje jobbar vi till exempel tillsammans med Scania och Mälardalens Tekniska Gymnasium där vi har löpande dialoger om vilken typ av kompetens som våra bolag har behov av. Eleverna har också möjlighet att göra praktik hos antingen oss eller Scania under sin utbildning, säger hon och tillägger:

– Eftersom teknikutvecklingen går så snabbt gäller det att vara öppen för nya samarbetsformer och inte tänka att ensam är stark.

Se hela videon här: Hur möter vi behov och kompetens framåt

Science Week

  • Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
  • Ta del av ett 60-tal kostnadsfria digitala seminarier från forumet om hållbar utveckling, hållbar produktion och hållbar stadsutveckling.
  • Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.
  • För fullständigt program: www.scienceweek.se

Alla artiklar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvarVägen till stärkt beredskap går genom svenskens tallrik. Det menar Södertälje kommun som i flera år har arbetat med en Sverigeunik strategi för att stärka efterfrågan på lokala och svenska råvaror för att bygga...

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm90 procent av Sveriges små– och medelstora industribolag har ett utvecklingsbehov i närtid, enligt en färsk rapport. Nu ska Stockholmsregionens små– och medelstora tillverkande bolag kraftsamla genom ett industriellt...

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.Därför investerar hennes...

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Foto: Fredrik Sederholm (t.v.)“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Över hela världen arbetar forskare och företag med lösningar för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ett av...

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Karin Medin, VD på Söderenergi. Foto: Fredrik Persson, frepe.se“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Samhället och industrin elektrifieras i allt högre grad. De många och omfattande svenska projekten väntas kräva ett...

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Foto: Fredrik Sederholm (t.h.)“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Livsmedelsindustrin står inför en större omställning till hållbar produktion. Men för att den ska bli framgångsrik behövs en uppväxling av den svenska...

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stadFoto: Liza SimonssonHur kommer elektrifieringen och digitaliseringen att påverka våra städer? Och varför blir kompetensförsörjningen allt viktigare för en stads hållbara utveckling? Den 1-3 februari samlas näringsliv, akademi och...

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheterNyfiken på den senaste forskningen kring hållbar produktion, elektrifieringens möjligheter och hur det gynnar ditt företag? På Science Week kan allt från startups till stora bolag vidga vyerna och skapa nya...