<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Science Week

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

Karin Medin, VD på Söderenergi. Foto: Fredrik Persson, frepe.se

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

Samhället och industrin elektrifieras i allt högre grad. De många och omfattande svenska projekten väntas kräva ett historiskt stort el-tillskott. Samtidigt är läget i omvärlden ansträngt. Knäckfrågan är: Kommer elen att räcka till för att omställningen ska lyckas?

Innehåll från Science Week

Den gröna omställningen pågår på flera fronter i Sverige: Batterifabriker byggs, stålet ska bli koldioxidfritt och transportsektorn ska elektrifieras.
Den gemensamma nämnaren – i dessa och flera andra näringslivsprojekt – är att hela branscher ska byta ut de fossila bränslena mot el.

En grundläggande förutsättning för att omställningen ska lyckas är tillgången på leveranssäker och konkurrenskraftigt elektricitet.

– Enligt de prognoser som finns kommer vi att använda dubbelt så mycket el i ett helt elektrifierat samhälle jämfört med vad vi gör idag. Det ställer krav på att vi har el när och där vi behöver den och att vi har hållbart producerad el, säger Karin Medin som är VD på Söderenergi, som skapar fjärr- och kraftvärme i södra Storstockholm.

Alla energikällor behövs

Som hon ser det behöver alla hållbara energikällor användas för att möjliggöra elektrifieringen.

– Vi kan inte bara ha en typ av elproduktion i Sverige. Alla typer av elproducenter behövs. Allt från vindkraft och solenergi till vattenkraft och kraftvärme. Alla har sina fördelar och nackdelar – och gör sin nytta. Därför är det viktigt att politiker och beslutsfattare verkligen skapar förutsättningar för att vi ska kunna utvecklas.

– Sedan måste vi såklart hushålla med elen, vilket vi har behövt göra den här vintern. Det handlar om att förstå att energi och el är något dyrbart, fortsätter hon.

Avlastar elsystemet

En förutsättning för att få balans mellan utbudet och efterfrågan på el är att kraftledningarna som leder elen från norra till södra Sverige förstärks och byggs ut.

– Dessutom behövs energikällor såsom lokalproducerad fjärr- och kraftvärme för att vi inte ska behöva transportera ut lika mycket el.

I dag avlastar fjärrvärmen elsystemet medan kraftvärmen tillför systemet el på en nivå som sammantaget motsvarar all installerad kärnkraft i Sverige, påpekar Karin Medin.

– Det är såklart fantastiskt. Fjärr- och kraftvärme har verkligen visat sig vara viktiga i tider då elbrist och flaskhalsar i överföringen befaras.

Koldioxid ska mineraliseras

Söderenergi har en central roll i södra Storstockholms elförsörjning. Exempelvis producerar Igelsta kraftvärmeverk i Södertälje el som täcker behovet för motsvarande 100 000 hushåll. Bolaget tittar nu på att framöver ersätta ett av sina äldre värmeverk med ytterligare en anläggning som kan producera både värme och el.

– På så sätt skulle vi kunna bidra till en ökad elproduktion för att möta den ökade elanvändningen.

I dag använder Söderenergi mer än 99 procent förnybara och återvunna bränslen. Den knappa procenten kommer från fossiloljan, som företaget startar sina pannor på. Men den håller på att fasas ut.

– Vi energiomvandlar och skapar nytta av biogena avfallsfraktioner, bland annat från skogsindustrin och byggsektorn. Vi tittar också på bio-CCS-teknik med vilken vi vill fånga in koldioxiden och avskilja den från rökgaserna för att sedan pumpa ner den under havsbotten där den kommer att mineraliseras i berggrunden över tid.

“Vi måste kroka arm”

För att en hållbar elektrifiering av samhället ska lyckas behöver industri och näringsliv kroka arm och ställa krav på politikerna, menar Karin Medin.

– När Sverige elektrifierades och industrin utvecklades under 1900-talet arbetade man väldigt strukturerat med att bygga ut elnätet, och det skulle jag vilja se igen. Samtidigt är jag ödmjuk inför att det finns utmaningar vad gäller tillståndsprocesser. Nyckeln där tror jag är att involvera intressenterna tidigt. Det måste finnas en tydlig plan och målsättning för hur vi ska genomföra omställningen.

Se hela videon här: De lokala energibolagens utmaningar och möjligheter, samt vilken roll de nya marknadsaktörerna har

Science Week

  • Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
  • Ta del av ett 60-tal kostnadsfria digitala seminarier från forumet om hållbar utveckling, hållbar produktion och hållbar stadsutveckling.
  • Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.
  • För fullständigt program: www.scienceweek.se

Alla artiklar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvarVägen till stärkt beredskap går genom svenskens tallrik. Det menar Södertälje kommun som i flera år har arbetat med en Sverigeunik strategi för att stärka efterfrågan på lokala och svenska råvaror för att bygga...

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm90 procent av Sveriges små– och medelstora industribolag har ett utvecklingsbehov i närtid, enligt en färsk rapport. Nu ska Stockholmsregionens små– och medelstora tillverkande bolag kraftsamla genom ett industriellt...

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.Därför investerar hennes...

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Foto: Fredrik Sederholm (t.v.)“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”Över hela världen arbetar forskare och företag med lösningar för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ett av...

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Foto: Fredrik Sederholm (t.h.)“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Livsmedelsindustrin står inför en större omställning till hållbar produktion. Men för att den ska bli framgångsrik behövs en uppväxling av den svenska...

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stadFoto: Liza SimonssonHur kommer elektrifieringen och digitaliseringen att påverka våra städer? Och varför blir kompetensförsörjningen allt viktigare för en stads hållbara utveckling? Den 1-3 februari samlas näringsliv, akademi och...

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheterNyfiken på den senaste forskningen kring hållbar produktion, elektrifieringens möjligheter och hur det gynnar ditt företag? På Science Week kan allt från startups till stora bolag vidga vyerna och skapa nya...