<< TILLBAKA TILL DN.SE

ANNONSInnehåll från Science Week

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

Foto: Fredrik Sederholm (t.v.)

“Sverige har en gyllene möjlighet inom hållbar produktion”

Över hela världen arbetar forskare och företag med lösningar för att nå de 17 globala målen för hållbar utveckling. Ett av målen rör hållbar konsumtion och produktion. Här har Sverige ett läge att ta på sig ledartröjan.
– Vi kan visa hur hållbar produktion kan se ut i verkligheten, säger Magnus Wiktorsson, professor och prefekt på KTH.

Innehåll från Science Week

2015 antog FN:s medlemsländer enhälligt 17 globala mål för en hållbar utveckling. Flera av målen, som ska vara uppnådda inom sju år, rör industriell verksamhet och produktion.

Magnus Wiktorsson, som är professor i produktionslogistik och chef för institutionen för produktionsutveckling på KTH, fokuserar bland annat på det tolfte målet. Det handlar om att vi behöver ändra hur vi konsumerar och producerar varor och resurser. Han konstaterar att många svenska företag tar initiativ för att uppnå det målet.

– Industrin jobbar både med att se till att själva tillverkningen ska bli mer hållbar och att produkterna som tillverkas ska vara hållbara, säger han.

Avfallet har minskat

Enligt Magnus Wiktorsson ligger Sverige framförallt långt fram när det gäller produktionens egen miljöpåverkan, till exempel kring material och energi. Ett exempel är det att industriella avfallet har minskat rejält de senaste 20 åren samtidigt som produktionsvolymerna har ökat.

– Energifrågan och hur man jobbar med energieffektivisering är också högaktuellt, inte minst mot bakgrund av det stora energibehovet vi ser för kommande investeringar. Många företags fabriker är till stor del självförsörjande på energi, och köper antingen in sig på förnybar el eller bygger egna vindkraftverk eller solcellsparker. Även på inköpssidan tar många företag hållbar upphandling och hållbara transporter på stort allvar.

Men ett område där Sverige inte har kommit lika långt handlar om hur industriell verksamhet kan bidra till cirkularitet för de produkter som produceras.

– Vi behöver bli bättre på att använda gamla produkter och material som en råvarukälla. Industriell verksamhet och kunnande inom produktion och logistik borde kunna vara en stor tillgång i omställningen mot ett hållbart samhälle, säger han.

Cirkularitet av produktionsutrustning

En utmaning för många företag som ställer om till hållbar produktion är att man redan har gjort stora investeringar i fabriker och lokaler.

– Det är billigare att bara tuffa på och använda den utrustning man har i några år till, istället för att byta ut den mot en mer energieffektiv variant. Vi är därför nyfikna på cirkularitet av produktionsutrustningen. Det vore intressant om man kunde uppgradera den gamla utrustningen och inte behövde slänga bort den.

Trots att det finns utmaningar med att ställa om till hållbar tillverkning ser Magnus Wiktorsson flera konkurrensfördelar. Bland annat är hållbar produktion resurssnål och kan därför bli billigare.

– Kunden är också ofta villig att betala lite mer för en produkt som har tillverkats på ett smart och hållbart sätt. Mycket av svensk industri tillverkar åt andra företag och då kan man vinna marknadsandelar genom att uppfylla kundernas hållbarhetskriterier.

Dessutom kan företag med hållbarhetsfokus bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Det behöver man vara när konkurrensen om arbetskraften är hård.

Hur ser samverkan mellan olika aktörer ut idag för att främja hållbar produktion?

– Högskolor och universitet vill utbilda människor som kan bidra till en hållbar värld i det långa loppet. Då gäller det att vi lär våra studenter rätt saker, och för att kunna göra det behöver vi ha en tät samverkan med industri och myndigheter.

Om man inte samarbetar med andra blir det omöjligt att forska inom produktionsutveckling, konstaterar han.

– Fabrikerna är vårt labb och det är där vi samlar in information. På samma gång ger det ett mervärde för företagen att vara kopplade till ett lärosäte eftersom de då kan bidra till det vi utbildar och forskar om.

Kan Sverige ta täten internationellt inom hållbar produktion?

– Ja, det tror jag. Många av våra svenska bolag tar det här på stort allvar. Tack vare de enorma investeringar som vi ser framför oss i svensk tillverkande industri har vi en gyllene möjlighet att faktiskt visa hur hållbar produktion kan se ut i verkligheten. Jag vill att vi verkligen tar tillvara på den möjligheten.

Se hela videon här: Samverkan mellan akademi och näringsliv skapar innovation för en hållbar framtid

Science Week

  • Science Week är ett av Sveriges största hållbarhetsforum.
  • Ta del av ett 60-tal kostnadsfria digitala seminarier från forumet om hållbar utveckling, hållbar produktion och hållbar stadsutveckling.
  • Arrangörer är Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer.
  • För fullständigt program: www.scienceweek.se

Alla artiklar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvar

Nya rätter på menyn för att stärka Sveriges civila försvarVägen till stärkt beredskap går genom svenskens tallrik. Det menar Södertälje kommun som i flera år har arbetat med en Sverigeunik strategi för att stärka efterfrågan på lokala och svenska råvaror för att bygga...

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm

Framgångsrecept för industrin kommer till Stockholm90 procent av Sveriges små– och medelstora industribolag har ett utvecklingsbehov i närtid, enligt en färsk rapport. Nu ska Stockholmsregionens små– och medelstora tillverkande bolag kraftsamla genom ett industriellt...

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”

“Elen är en nyckelfråga för Stockholmsregionens framtid”Mer el, på rätt ställen, vid rätt tillfällen. Det är avgörande för att Stockholmsregionen ska klara elektrifieringen och den gröna omställningen, menar Telgekoncernens vd Karin Medin.Därför investerar hennes...

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”

“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Karin Medin, VD på Söderenergi. Foto: Fredrik Persson, frepe.se“Svensk elförbrukning kommer att fördubblas”Samhället och industrin elektrifieras i allt högre grad. De många och omfattande svenska projekten väntas kräva ett...

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”

“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Foto: Fredrik Sederholm (t.h.)“Det är bara sju skördar kvar till 2030”Livsmedelsindustrin står inför en större omställning till hållbar produktion. Men för att den ska bli framgångsrik behövs en uppväxling av den svenska...

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stad

Här planeras framtidens hållbara stadFoto: Liza SimonssonHur kommer elektrifieringen och digitaliseringen att påverka våra städer? Och varför blir kompetensförsörjningen allt viktigare för en stads hållbara utveckling? Den 1-3 februari samlas näringsliv, akademi och...

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheter

Här är mötesplatsen där du kan hitta nya affärsmöjligheterNyfiken på den senaste forskningen kring hållbar produktion, elektrifieringens möjligheter och hur det gynnar ditt företag? På Science Week kan allt från startups till stora bolag vidga vyerna och skapa nya...