Annons – innehåll från Switzerland Tourism

Magisk mötesplats
Engelberg-Titlis

;

Egensinniga Engelberg är ett eldorado för friåkare och vinterentusiaster.
Men också en schweizisk skidort med mycket starka svenska anknytningar.
En av dem är slalomåkaren och VM-medaljören Mattias Hargin.

Läs mer om Engelberg-Titlis och alla aktiviteter som byn erbjuder

Snön ligger flera meter djup och formar landskapet till en nästan overklig vintersaga. I en djup dalgång bara en dryg timme från Zürichs internationella flygplats är det som att tiden har stannat. Här lever fortfarande benediktinermunkar i sitt kloster från 1100-talet. Här bor byns bagare, den unge fårfarmaren Patrick och den mustaschprydde ostmakaren Sälmi som håller hus på andra sidan kabinbanan – allt medan den lokala schweizertyskan ljuder mellan de höga, snöklädda bergväggarna.

Samtidigt behöver man inte gå många meter på den lilla bygatan Dorfstrasse för att höra folk tala svenska. Klosterbyn Engelberg vid foten av berget Titlis på 3229 meter och med sina över 2000 fallhöjdsmeter (en av de tio högsta i världen) älskas av många skandinaver, kanske framför allt tack vare den ofta extrema snötillgången och de ohejdat långa offpiståken.

Många anlitar en erfaren bergsguide och ger sig ut på Alpernas egen Big Five; fem klassiska åk på många skidåkares måste-lista som alla nås utan att man behöver ta av sig skidorna mer än en gång. Men även om det är offpiståkning som har gjort Engelberg välkänt, finns runt 80 kilometer pist.

Dalgång med potential

Genom åren har Engelberg befolkats av en handfull hotell med blågul signatur. Några av de allra första att våga ta steget från friåkningen till att satsa på egen verksamhet var Eric Spongberg och Niklas Möller som nu är inne på sin fjortonde säsong för hotellet Ski Lodge Engelberg.

– Niklas och jag träffades första gången i Engelberg för drygt 20 år sedan. Då var vi här som skibums, tävlade lite och bodde i byn under några säsonger. På så vis lärde jag känna både människorna och den djupa Engelbergsnön. Jag skulle egentligen vidare till Chamonix och hade bara tänkt stanna i en vecka, men när vi insåg potentialen i dalgången blev vi kvar, säger Eric Spongberg som är en passionerad skidåkare dessutom med ett förflutet som tävlingsåkare inom extremskidåkning.

Dedikerad djupsnö

Ett ord han tidigt lärde sig stava till efter upptäckten av Engelberg är ”Tiefschnee”. Just den där djupa snön var förstås en bidragande orsak till Eric Spongbergs förstummade fascination för den lilla alpbyn.

– Alla oväder över Nordsjön som kommer ner över Alperna gör att det snöar väldigt mycket i Engelberg. Enligt det schweiziska lavinforskningsinstitutet brukar det komma ungefär dubbelt så mycket snö här på 1800 meters höjd, jämfört med andra ställen i Schweiz. Och den är ofta väldigt lätt och luftig. Engelberg är nästan konstant topp tre när det kommer till snödjup i Europa, vilket också skapar en lång säsong från oktober till maj, den längsta i Schweiz.

Foto: Eric Spongberg, till vänster. Bredvid står hans kollega Niklas Möller.

Men det skulle ta Eric flera hundra dagar på berget innan han vågade hoppa – att ta steget att börja renovera ett gammalt sekelskifteshotell i Engelberg tillsammans med kompisen Niklas. De gjorde det enligt devisen: ett hotell som vi själva alltid har velat bo på.

– Grunden var att det skulle ligga nära bergskultur och skidåkning. Vi ville få fler att upptäcka bergen, och vi inspirerades av hur vi skulle skapa en mötesplats genom att behålla den sociala känslan från ett vandrarhem, men uppdatera allting annat: rummen, maten och servicen.

Gäster eller anställda spelade liksom ingen roll. Bara man delade den rena kärleken till berget och det glödande intresset för vinterns skidåkning eller cykling om sommaren – förstås kryddat med en rejäl skopa passion till mat och vin och det goda livet.

Skidtokiga svenskar

Ur denna slags subkultur inslagen i elegantare förpackning växte sedan Ski Lodge till att bli en företeelse för inte minst skidtokiga svenskar.

– Målgruppen var de som kanske hade gjort en säsong i Chamonix, men numera hade för lite tid men troligtvis ett vettigt jobb. Jag skulle säga att det är ett stort internationellt klientel av gäster, en typ av friåkningspersonligheter som brukar hittas i framför allt Skandinavien och USA. För många andra destinationer handlar Alperna annars mest om antalet pistkilometer och storleken på spaet.

Foto: Oskar Enander.

Hur gifter sig er ungdomliga attityd med schweizarnas exakthet?

– Det funkar superbra. I början förstod de inte alls vad vi tänkte göra. Vi kunde ju blanda gästkockar som Tommy Myllymäki, just när han hade blivit tvåa i Bocuse d’Or, med vad folk här tyckte var en sorts vandrarhem för långhåriga 20-åringar. Det gick inte alls ihop för en del härifrån byn.

I dag är just detta däremot en tydlig trend, inte minst inom vinterturismen. Allt fler vill kombinera sport och aktiviteter med genuina, ofta lokalt färgade kulinariska upplevelser. Men Engelberg av idag lockar också med preparerade spår för längdåkning, vinter- och snöskovandring, curling, skridskoåkning och spaupplevelser. Och för barnfamiljerna finns perfekta nybörjarbackar på Klostermatte vid Engelbergs snällare solsida Brunni. I detta Globis Winterland har många skidkarriärer fått sin första skjuts utför.

Allt fler vill kombinera sport och aktiviteter med genuina, ofta lokalt färgade kulinariska upplevelser.

Hållbar livsstil

Hållbarheten syns på olika håll i Engelberg. Bland annat har man blivit utsedd till Energistad ända sedan 2011, tack vare sin effektiva användning av förnybar energi. Värmeverket drivs numera med hjälp av lokal träflis som i sin tur värmer upp både husen och hotellen på orten. Brunni-Bahnen, som driver liftarna på berget Brunni, blev 2018 Schweiz första klimatneutrala företag. Alla liftar och snökanoner drivs på ren vattenkraft.

Engelberg definierar sig i första hand som en liten bergsby, i andra hand som en turistdestination. Med drygt 4 000 invånare finns mycket folk som arbetar med annat än turism: byggföretag, småskaliga jordbruk, skolor och äldreboenden skapar en vardag bortom friåkarnas vita värld.
– Jag skulle nog säga att vi har kommit ganska långt i frågor kring hållbarhet. Vi ingår själva i ett nätverk av hotell och företag som påverkar kommunen att göra schysta, gröna val. Vi uppmanar folk att ta tåget så mycket det går. Och i vår hotellrestaurang jobbar vi väldigt lokalt med producenter från de närmaste dalarna, förklarar Eric Spongberg.

Status i köket

Kocken har alltid haft hög status på Ski Lodge restaurang Brasserie Konrad. Bland gästkockar har förutom nämnda Myllymäki även namn som Niklas Ekstedt, Johan Jureskog och Paul Svensson flimrat förbi genom åren. Kökschef i dag är Robin Pettersson, som gillar att skruva till de schweiziska smakerna för en internationell publik.

– Engelberg har utvecklats i en väldigt positiv riktning. Det har kommit en större målgrupp, vilket har gagnat lokala matproducenter, från ostmakare till köttbönder. Sedan har fler äventyrsguider hittat till byn, oavsett om det gäller cykling eller skidåkning. Dessutom ledde pandemin faktiskt till att folk från hela Europa valde att flytta hit, nämner Eric Spongberg som själv rest som en jojo mellan länderna sedan 2008.

Mattias Hargin.

Hargins andra hem

Slalomåkaren Mattias Hargin var med i världscupen i 15 år, och krönte sin karriär med tre VM-medaljer och en världscupsseger i Kitzbühel 2015. Engelberg har varit hans andra hem de senaste tio åren.

– När jag tävlade var det ett perfekt utgångsläge med nära till allt, inte minst flygplatsen i Zürich. Dessutom fastnade jag tidigt för friåkning och där är Engelberg verkligen ett av de bästa ställena i Europa och kanske världen, menar Mattias Hargin som drömde om Engelberg redan i tonåren när han bläddrade i svenska skidmagasin.

Bortom de vita vidderna fastnade han snabbt för känslan i byn, i viss mån präglad av allt från entusiastiska internationella skidåkare till den svenska communityn.

– Byn har verkligen en härlig och genuin alpatmosfär som jag fastnade för direkt när jag kom hit första gången för 15 år sedan. Sedan gillar jag att många som stannar väljer att bli en del av byn – jobbar på hotellen och i butiker.

En av dem är numera även Mattias Hargin, som tillsammans med den österrikiske slalomgiganten Marcel Hirscher blivit ambassadör för det nya skidklädmärket Mountain Studio, grundat av skaparna bakom Peak Performance. Senare i höst öppnar man sin första flaggskeppsbutik – just i Engelberg.

– Förhoppningsvis kan vi bli lite av en ny samlingsplats i byn med lite skönt häng, kaffebar och butik.

Vad tycker du särskiljer Engelberg mot andra skidorter i Alperna?

– Skidområdet är inte så utspritt, vilket är skönt. Och väljer man att åka pist är det ofta områden med lite folk och stora ytor. Annars är det ju friåkningen som sticker ut. Sedan är det något speciellt med att rulla in i byn med de karakteristiska bergen som omger en.

Från femstjärnigt till familjerum

Boendet i Engelberg pendlar mellan budget och superpremium. Grunden utgörs av små privata familjepensioner och mindre hotell, men här finns också klassiker som belle époque-pärlan Bellevue-Terminus med högt i tak och kristallkronor. Allra hetast är förstås femstjärniga superior-hotellet Kempinski Palace Engelberg, som öppnade förra sommaren i en historisk byggnad från 1904.

– Det var en stor händelse i byn. Det ska bli jättespännande att se vad hotellet får för effekt för byn, säger Eric Spongberg.

Även Mattias Hargin är full av förväntan:

– Jag har än så länge bara varit där och ätit lunch och hängt i baren, och det är en mysig atmosfär. Många trodde att det inte skulle kännas rätt i Engelberg med de där fem stjärnorna, men det är nog bra för byn. Det ställer också nya krav på andra hotell och restauranger att hela tiden stå på tårna. Därför tror jag att det är utvecklande för Engelberg.

Läs mer om Engelberg-Titlis och alla aktiviteter som byn erbjuder

SWISSTAINABLE

I Schweiz stavas hållbart resande Swisstainable.

  1. Njut av den nära naturen, stanna lite längre och få en djupare upplevelse
  2. Upplev lokal kultur på ett autentiskt sätt
  3. Köp lokala produkter

Engelberg Titlis

Samhälle i lilla kantonen Obwalden i centrala Schweiz med cirka 4 000 invånare. Engelberg ligger på 1 013 meters höjd över havet, medan berget och glaciären Titlis ståtar på drygt 3 200 meter.

Liftsystem: Engelberg är framför allt fokuserat på friåkning, men här finns även 82 kilometer av preparerade pister som räcker utmärkt för en långhelg. Åkningen utgår från berget Titlis på 3 238 meter.

Hitta hit: Tåg eller flyg till Zürich, därifrån 1,5 timmes tågresa med bara ett byte. Engelberg är känt för att vara den första stora transfer- och skiddestinationen från flygplatsen. Med Swiss Travel Pass reser man obehindrat inom Schweiz.

Mer info: www.engelberg.ch/en

Mer läsning från Switzerland Tourism

Del 1: Längdåkning på höga höjder

Del 2: Magisk mötesplats – Engelberg-Titlis
Del 3: Personliga vinterupplevelser i Valais