Krönika
Amelia Adamo: ”Jag visste inte att min son hade ett hjärtfel”
Publicerad 2023-12-15
Sonen ringde från Vietnam. Det var två dagar före julafton. Han var 23 år och på backpackerresa.
– Mamma, jag måste till sjukhus det är något med mitt hjärta, det rusar och rusar, pulsen slår i taket. Får jag använda kortet? Jag vet inte vad det kostar.
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Amelia Adamo
Kortet var mitt kreditkort han hade fått med för exceptionella händelser.
– Först trodde de på sjukhuset att jag hade panikångestattack, men det var hjärtat som gick bananas, något elektriskt, sa dom. Fruktansvärt obehagligt, jag trodde jag skulle dö, berättade sonen nästa dag.
Han dog inte, sjukvårdspersonalen på sjukhuset i Hanoi fick stopp på hjärtrusningen och sa åt honom att besöka en specialist när han kom hem.
Jag hade ingen om aning om att min son hade ett medfött hjärtfel. Hans diagnos var Takykardi, ett fel i hjärtats elektriska impulsbildning eller i överledning av den, WPW-syndrom (efter herrarna Wolff, Parkinson och White) något som 200-300 barn föds med per år.
Om man har Takykardi-attacker ska man ta sig till specialist för det kan vara livshotande. Och det allra bästa är att bränna bort den extra banan runt hjärtat som åstadkommer hjärtrubbningen (ablation). Väl hemma i Stockholm så var det exakt vad som hände med honom, hjärtdoktorn opererade bort hans extra bana.
Det var hjärtat som gick bananas.
Femton år senare får hans dotter, då tolv år, samma symptom och måste åka in till sjukhus upprepade gånger för att häva sina hjärtrusningar. Men hon behövde inte vara livrädd, för pappa visste vad hon drabbats av och att hjärtdoktorerna skulle fixa till hennes rusande hjärta. Ett halvår senare opererades hon och blev helt utom fara, precis som pappa.
Takykardi är enda riskfaktorn för hjärtstopp och plötsligt hjärtdöd som man kan bota. Ett drömläge vore, tycker professor Lennart Bergfeldt som är bäst på området, att hitta riskpersoner med en extra bana (som min son och barnbarn), och i förebyggande syfte operera och eliminera risken för hjärtstopp.
Händelsen i Vietnam gjorde att jag upptäckte Hjärt-Lungfonden och att deras framgångsrika arbete står och faller med bidragen från vanliga givare. En sådan som jag också blev just den julen. Och nu är det jul igen. Och till alla er som har barn och barnbarn som knappt får ihop en önskelista för de redan har det mesta så har jag ett bra förslag, välj att vid sidan om dina julklappar också stödja någon organisation som jobbar för något du tycker är viktigt.
Jag har valt Hjärt-Lungfonden.
De hjälper miljontals människor runt om i Sverige som har sjukdom i hjärta eller lungor. Jag har inte bara dem att tacka för att det gick så lätt för min son och barnbarn att operera deras medfödda hjärtfel, min egen tia (liten stroke) avhjälptes på det allra bästa sätt av hjärtläkare i Bollnäs. Därför går min julgåva till forskningen som bekämpar hjärtats sjukdomar. Våra hjärtan slår 100 000 slag varje dag. Men inte för alla. Det ska forskningen ändra på.
Ge gärna en gåva du också.